orig

Театралният юни и неговите премиери

Актрисата

“Актрисата” е комедия за жена, която иска да се сбогува с живота на сцената. Това води до много смешни ситуации и преосмисляне на един живот прекаран на сцена преди последната среща с публиката. Ролята на актрисата ще изиграе Аня Пенчева.

Защо очаквам с нетърпение: Това ще е завръщането на Стефан Данаилов в Народен театър “Иван Вазов”, а всички знаем колко велик и магнетичен актьор е този гигант на българската сцена.

1ви, 7ми, 18ти юни, Народен театър “Иван Вазов”, Голяма сцена
Информация и билети

8ми и 9ти юли, Народен театър “Иван Вазов”, Театър пред театъра
Информация и билети

Верига от думи

“Верига от думи” е един по- различен трилър. В него една жена бива отвлечена и затворена от един мъж. До тук добре, но както всички знаем, при Жорди Галсеран нищо не е както изглежда. Това е един бърз, наситен комедиен трилър, който ще ни даде щипка романс малко преди изненадващия си край.

Защо очаквам с нетърпение: Гледал съм “Верига от думи” в Младежки театър и знам колко добра постановка може да се получи от този текст. А когато невероятни актьори като Христо Шопов и Гергана Данданова са в главните роли няма как да не се получи добра постановка.

7 юни, Премиера за София, Театър Българска Армия
Информация и билети /// Фейсбук събитие

19 юни, Премиера за Пловдив, Дом на културата “Борис Христов”
Информация /// Билети /// Фейсбук събитие

Колекционерът

“Колекционерът” е роман от Джон Фоулс, който си признавам, че не съм чел, макар и да ме чака отдавна. Романът, адаптиран в театрална форма, ще ни представи историята на Фердинанд Клег, ентомолог, който добавя обекта на влюбването си – младата Миранда Грей – в колекцията си от пеперуди.

Защо очаквам с нетърпение: Клас 5х5, по-познат като клас проф. Атанас Атанасов 2019 е едно от най- добрите неща случвали се на българският театър от много време насам. Ако някоя постановка е с тяхно участие аз ще я гледам. Препоръчвам да направите като мен – до сега не са ме разочаровали.

26ти юни, Открита сцена на Театър София
Информация и билети /// Фейсбук събитие

Чайка

„Чайка“ е една от великите пиеси на Чехов и много от нас са я гледали поне веднъж. В нея се преплитат съдбите на младата Заречная, залязващата актриса Аркадиевна, писателят Тригорин и младият нежен, но амбициозен Треплев. Както винати Чехов ще ни разкрие дълбините на това да бъдеш човек и по такъв начин винаги ще остане независим от времето

Защо очаквам с нетърпение: Режисьор е Иван Добчев, който има много специфичен стил. Интересно ми е как този стил ще преобрази Чайката на Чехов. В ролята на Тригорин и Аркадиевна са Асен Блатечки и Койна Русева, които ми изглеждат много подходящи за тези образи. И още нещо – 3 дни по-рано ще имаме възможност да гледаме „Чайка“ като част от Световен театър в София – този път режисирана от Нина Николич.

16ти юни, Театър „Азарян“
Билети /// Фейсбук събитие

Сладка смърт

“Сладка смърт” е история за двама емигранти, които трябва да пътуват от Германия до Хърватия в ковчег, с идеята единия да се представи за мъртъв, а жена му да взима неговата германска пенсия. Това ще е приключение изпълнено с много хумор и вникване в балканската душа.

Защо очаквам с нетърпение: На “черен хумор” ме спечелихте. И още: след като “Емигрански рай” ми разби предразсъдъците за емигрантската тема в театъра сега се радвам, че мога да гледам още по тази тема. А и тайничко се надявам част от действието наистина да се развива в ковчег.

18ти и 20ти юни, театър “Възраждане”
Информация и билети /// Фейсбук събитие

All about Eve/Всичко за Ийв

“Всичко за Ийв” е част от National Theatre Live – програмата за излъчване на живо и на запис по кина из целия свят на програмата на британския национален театър(и други). Постановката разказва за легендарната актриса Марго Чанинг и срещата ѝ с младата изгряваща звезда Ийв – обикновеното селско момиче. Постановка за амбицията и цената на славата.

Защо очаквам с нетърпение: Джилиан Андерсън и Лили Джеймс са достатъчни, за да искам да гледам, но няма как пропусна и Иво Ван Хове, брилянтният холандски режисьор. И още: “Всичко за Ийв” е бил един от хитовете на британския театър за този сезон и се радвам, че имаме възможност да го гледаме тук. А музиката е от Пи Джей Харви, за което просто нямам думи.

5ти юни, всички кина на Cinema City в България

19ти юни, Cinema City – Мол София
Информация и билети
*На английски език със субтитри на български

Медея

“Медея”- великата антична пиеса, написана от Еврипид. Медея – жената, която е извършила единственото немислимо нещо за една майка. И ние – зрителите, които ще имаме възможността да видим “Медея” да се играе на сцена само с 5 века по- млада от Еврипид.

Защо очаквам с нетърпение: “Медея” ще се играе само един път на Античния театър в Пловдив – точно както се е играла в античността. Няма да има второ представление, няма да имаме друг шанс да видим Снежина Петрова като Медея. Очаквам да съм свидетел на част от общата ни театрална история. Очаквам да сме заедно на това събитие, в малко позабравения, истински смисъл на думата.

Единствено на 28ми юни
Фейсбук събитие с информация и билети

1-16 юни – изложбата „Терен Медея“ в галерия „Квадрат 500“ в София
Фейсбук събитие с информация

Прочетете повече за програмата на „Световен театър в София“ 2019

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *