Fermata-board (3)

Февруарските премиери, които вече гледах

Февруари е месец, пълен с премиери за софийската театрална сцена, и затова реших да направя нещо малко по-различно този път. Тук ще пиша за февруарските премиери, които вече съм гледал, а след няколко дни ще представя останалите до края на месеца.

Енигматични вариации

“Енигматични вариации” е последната премиера за януари, която поради недоглеждане и малко закъсняла информация, не успях да отразя. Тя се намира тук, защото ме впечатли с преливането на значенията си и великолепната актьорска игра. Постановката е едно пътуване в дълбините на два характера, които откриват неподозирани пластове от себе си в рамките на един кратък разговор. Васил Михайлов и Милен Миланов са страхотни, а текстът на Е.Е. Шмит предполага множество гледания (и някое друго четене).

Премиера: 30 януари, Театър Българска Армия, сцена – клуб „Максим“
Информация и билети

Най-бедното място на земята

“Най-бедното място на земята” е биографична постановка за живота на великата Марина Цветаева, разказан от най-близките ѝ хора. Постановката ни представя света, който е обитавала Цветаева, и обстоятелствата, обрекли нея и семейството ѝ на едно съществуване без дом и сигурност. Стилизирана е като постановка върху текст на Гогол, а в естеството си е критика към отминалия съветски режим. 

“Най-бедното място на земята” би дала много познания и теми за размисъл на хората, които искат да научат повече за Марина Цветаева. За нещастие, не съдържа почти нищо от непреклонния дух и експлозията от емоция, които са същността на великата поетеса и нейните стихове.

Премиера: 5 февруари, Театър „Възраждане“
Информация и билети

Фермата на животните

“Фермата на животните” е интересно стилизирана постановка върху едноименната “приказка” на Джордж Оруел. Тя започва леко и увлекателно в кабаретен стил – сякаш революцията и създаването на нов ред са детска игра. С песни и танци продължава животът във “Фермата на животните”, докато всеки идеал не бива изменен и предаден от желанието за власт на едни, и глупостта и бездействието на други.

Снежина Петрова преминава през множеството лица на властта и подчинението, докато накрая песните и танците не стихват. Тя с режещ глас започва да дава заповеди, а от другата страна се чува само ехото на безсилието. 

Премиера: 10 февруари, Театър 199
Информация и билети

Само за жени

“Само за жени” е една приятна и много разтоварваща изненада, която ни поднесе варненският театър. Написана от Дарио Фо и Франка Раме, тази пиеса разкрива дълбините (и плитчините) на женската логика и характер, като ги представя по възможно най-абсурден начин.

В продължение на два часа не спряхме да се смеем, да преоткриваме себе си или близките си в комичните персонажи, които с много талант и правилен усет за комедия, бяха пресъздадени от варненската трупа. Определено трябва да има повторно гостуване и поне още една препълнена със смеещи се хора зала.

Премиера за София: 10 февруари, Драматичен театър Варна на сцената на Театър Българска Армия
Информация и билети

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *