TheGenerosityofDorcas_c_SigridSpinnox

Ако светът е сцена, то тази сцена е в София.

Дойде началото на най- вълнуващият театрален фестивал в столицата – „Световен театър в София“. Тази година ще имаме възможност да се насладим на неговото 13то издание, което ще предложи по нещо за всеки театрален любител. Вижте пълната програма и причините ми да посетя всяко от представленията.

Макбет

“Макбет” е една от най- разтърсващите пиеси на Шекспир – в нея се разказва за унищожаващата сила на стремежа към власт. Постановката на Алесандро Серра е обрала множество награди, а ролите са изпълнявани само от мъже.

Защо очаквам с нетърпение: Това ще много мрачна постановка. Тя ще е минималистична, призрачна и по брутален начин въздействаща върху сетивата. От трейлъра се вижда колко изискано жесток стил има Алесандро Серра.

Само на 2ри юни, Младежки театър “Николай Бинев”
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

Щедростта на Тавита

“Щедростта на Тавита” е нов прочит на библейската история за Тавита – този път чрез танцът и извисяването на “войнът на светлината” Матео Седда. Създаден е от световноизвестният Ян Фабър, чиято изложба “Не може да се избяга от изкуството” беше до скоро в САМСИ.

Защо очаквам с нетърпение: Ян Фабър е една от рокзвездите на съвременното изкуство. Мога само да си мечтая някога да бъда свидетел на неговият “Връх Олимп” – 24-часов спектакъл, който докарва публиката и актьорите до екстаз. За щастие няма нужда да мечтая за “Щедростта на Тавита” и мога само да се надявам да оправдае очакванията ми.

Само на 6ти юни, Сатиричен театър
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

Онегин

Историята на Пушкин ще оживее под режисурата на Тимофей Кулябин – чудото на новият руски театър. Това е един от първите му спектакли – той е получил е множество награди за него, а сега и ние ще имаме шанс да гледаме запис в Дом на киното

Защо очаквам с нетърпение: Признавам, изпуснах “Три сестри” миналата година(срам,срам) и от тогава се надявам на възможност да гледам постановка на Кулябин. Още по- добре, че е по “Евгений Онегин”, която обожавам. Ако още не сте преминали към купуване на билети, прочетете това интервю с Кулябин, дело на Йордан Славейков.

8ми и 16ти юни, Дом на киното, ПРОЖЕКЦИИ
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

Хуманоптер

“Хуманоптер” е уникален танцов спектакъл, който е създаден от жонгльор. В него седем жонгльори, които ще създадат уникална картина от движение, наподобяваща движението на човешкото тяло, но и на нещо друго… нещо повече.

Защо очаквам с нетърпение: Жонгльори+танцов спектакъл+Хуманоптер? Аз такова нещо не съм чувал, нито съм гледал. А съм гледал много. Само и единствено заради това си струва да го гледате, а аз подозирам, че ще е нещо добро поне колкото цирка “Losers” от миналата година.

Само на 11ти юни, театър “Азарян”
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

Глухарче

“Глухарче” използва езикът на движението, за да представи човешкият стремеж към щастие, освобождение и самооткриване. Създаден е от Ханес Ланголф и Ермира Горо, които са работили заедно като танцьори дълги години в компанията DV8 Physical Theatre.

Защо очаквам с нетърпение: След като гледах кратко клипче, в което Ханес Ланголф обяснява целите си като хореограф, ми стана много интересно как ще реализира идеите си. Това ще е танцов театър, който ще е движен от контакта между персонажите и ще залага на движението като метафора за човешките взаимоотношения.

Само на 12ти юни, театър “Азарян”
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

Чайка

“Чайка”, всички знаем за нея, почти всички сме гледали поне един неин вариант. Този е дело на младата македонска режисьорка Нина Николич и ще е със изгряващата звезда на македонския театър – Дария Ризова в ролята на Заречная.

Защо очаквам с нетърпение: В една седмица ще станем свидетели на две интерпретации на “Чайка” – тази на Нина Николич на 13ти юни и тази на Иван Добчев на 16ти. Ще е интересно да гледам два различни подхода толкова скоро един след друг, а “Чайка” е постановка, която си струва многократното гледане.

Само на 13ти юни, Младежки театър “Николай Бинев”
Фейсбук събитие с информация и линк за билети

*Всяко от представленията е със субтитри на български и английски език

Прочетете и кои са премиерите за юни, които си струва да се гледат.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *