58652618_2439221272763199_380581793742454784_o

Май: 6 Премиери и едно завръщане

Три

“Три” е постановка, в която се пита един въпрос: коя от трите жени е извършила убийството на Едгар Стоун. Всяка от тях има мотив, както се разбира от техните истории. Зрителите са водени за носа от показанията на Маги, Джейн и Рут, а въпреки краткостта си, постановката е много въздействаща.

Защо очаквам с нетърпение: гледах „Три” преди 2 години, когато още се играеше в НАТФИЗ и бях впечатлен от актьорската игра, подвеждащите детайли и добрата, минималистична режисура. Този път постановката ще е по- дълга, а съставът е различен – в ролите на Маги и Джейн остават Анелия Мангърова и Катерина Стоянова, които наскоро гледах в „Косвени щети“, а в ролята на Рут е Полина Недкова, която има добри роли във варненския театър и интересен YouTube канал.

Единствена дата: 5ти май
Фейсбук събитие

Басейнът

“Басейнът” е комедия от Щефан Фьогел, която ще преодолее всички табута и ще ни покаже, че няма тема, която да не е подходяща за комедия. Участват Мимоза Базова, Веселин Анчев, Анастасия Ингилизова, Асен Кобиларов и Евелин Костова

Защо очаквам с нетърпение: режисьор на постановката е проф. Атанас Атанасов, който винаги подбира много интересни текстове и ги поставя по непретенциозен, но много въздействащ начин. Неговата “Среща в Санлис” е комедия с много дълбок философски смисъл, а скоро след “Басейнът” ще си взема довиждане с “Papas in motion”, отново под негова режисура.

Дати: 8ми, 15ти и 29ти май, 4ти ,10ти и 17ти юни
Повече информация, програма и билети


Най- бързият часовник във вселената

“Най- бързият часовник във вселената” е постановка от Филип Ридли, чийто текст “Зверското синьо” наскоро беше поставен в НАТФИЗ от д-р Сава Драгунчев. Текстовете на Филип Ридли не могат лесно да се вмъкнат в познатите ни жанрове и описания, а единственото, което знам със сигурност е, че “Часовника” ще бъде много откачена постановка.

Защо очаквам с нетърпение: Стайко Мурджев е един от най- любимите ми режисьори и неговите постановки винаги ми дават много. Той е поставял Филип Ридли и преди – с “Дисни Трилър” в драматичен театър Пловдив, а съставът на “Часовника” е повече от обещаващ.

Дати: 26ти май, 8ми и 14ти юни
Повече информация, програма и билети


Евита

“Евита” е един от най- известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър, а филмовата версия с Мадона в ролята на Ева Перон е зашеметяваща. Пловдивската опера ще създаде своя собствена версия под режисурата на Нина Найденова.

Защо очаквам с нетърпение: Евита е разтапящ сърцето мюзикъл, който съм гледал за последно преди 15 години, но още мога да изпея(силно казано) песни от него. И двата състава са впечатляващи (Рейчъл Роу/Юлия Йорданова в ролята на Евита и Стефан Вълдобрев/Виктор Ибришимов в ролята на Че), а Пловдивската опера започна годината на Пловдив като столица на културата с “Мария от Буенос Айрес”, която е толкова възхитителна, че още не съм намерил думите да я опиша. По всичко личи, че “Евита” ще е едно от събитията на годината.

Дати: 10ти, 17ти и 31ви май
Повече информация, програма и билети / Facebook събитие


Хофман

“Хофман” е дело на театрално сдружение “Метеор” и ще разкаже за живота и творчеството на Е.Т.А. Хофман. Това ще е втората постановка-лекция на Метеор след “Лъвкрафт” , която беше впечатляваща и много информативна.

Защо очаквам с нетърпение: харесвам “Метеорите” и начина по който правят театър, макар и да не съм гледал всичките им постановки. Знам, че техните неща не са за всеки и може да шокират по-чувствителните, но бих посъветвал всеки да им даде шанс поне веднъж, по възможност с “Малдорор”. Ани Васева отново е режисьор, а Леонид Йовчев ще изиграе поредната си великолепна роля, защото той слаби роли няма.

Дати: 16ти и 17ти май
Повече информация, програма и билети

Котка върху горещ ламаринен покрив

“Котка върху горещ ламаринен покрив” е една от най- известните пиеси на Тенеси Уилямс и с право. Наскоро не е била поставяна на родна сцена, а този път изглежда обещаващо под режисурата на Бойко Илиев. Йоана Буковска – Давидова ще е в главната роля, а продукцията е на Ямболския театър, който гостува в Нов Театър НДК.

Защо очаквам с нетърпение: Тенеси Уилямс е един от най- великите американски драматурзи на миналия век и неговите пиеси могат да ни разчувстват както никои други – само вижте “Стъклената менажерия” в Сфумато.

Дати: 16ти май и 5ти юни
Повече информация, програма и билети

Теремин

“Теремин” е постановка за живота на Лев Теремин – изобретател, учен, агент. Според автора Петър Зеленка, това е “драматизиран документален филм” и по всичко личи, че предстоящата постановка ще преплита в себе си шпионски трилър, историческа драма, реални факти и много музика, благодарение на инструмента наречен Терменвокс, по-познат като Теремин.

Защо очаквам с нетърпение: Постановката е дело на Валентин Ганев, който никога не разочарова. Животът на Теремин е изпълнен с премеждия и трагедии и е страшно интересен, а постановката едва ли ще му отстъпва по нещо. И, разбира се, звездният състав и музиката, която ще е изпълнена на живо.

Дати: 29ти и 30ти май, 4ти, 11ти и 16ти юни
Повече информация, програма и билети

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *