театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka

„Съгласие“ в Театър София

“Съгласие” в Театър София е постановка за връзките между хората в модерния свят и за насилието, което или извършваме, или позволяваме да бъде извършвано спрямо нас. “Съгласие” е брутална и в целите, и в изпълнението си, а голяма част от зрителите ще бъдат изненадани от смелостта на текста и актьорите.

театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka
Снимка: Иван Дончев

“Съгласие” изследва наболялата тема за сексуалното насилие, но по много интересен и въздействащ начин. Започва с разговор между две двойки –  Джейк (Мартин Гяуров) и Рейчъл (Неда Спасова) и Едуард (Росен Белов) и Кити (Силвия Петкова). Още от самото начало героите са оголени, неприкрити в своите шеги. Те са адвокати, но разказват за случаите си сякаш те са ги извършили… оказва се, че и техните герои са способни не неочаквани жестокости.

Едуард има случай, в който защитава насилник, който никога не се появява в пиесата, той е оставен без лице и глас. Гейл (Невена Калудова) е жертвата, а Тим (Мартин Димитров) е прокурорът, който също е и близък на Едуард. Зара (Ирина Митева) е близка приятелка, отчаяна от това, че все не намира човек за себе си, докато всички около нея са обвързани.

театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka
Снимка: Иван Дончев

На повърхността е темата за сексуалното насилие. Гейл е потърпевшата, но губи делото и насилникът остава свободен, защото показанията ѝ не са ясни и пълни, тя се страхува да каже всичко. За Едуард това е поредният случай до момента, когато Гейл го следва до дома му, а след това извършва нещо ужасно. Тогава се отключват злочестия, които са само въпрос на време за персонажите – те са следствие от живота, който живеят, и от хората, в които са се превърнали без да си дават сметка за това.

На по – дълбоко ниво се крие темата за насилническите връзки между хората. Съпрузите използват взаимоотношенията си, за да подхранват егото си, изпитват пренебрежение, дори омраза към партньора си и го насилват без капка съжаление. Най – ясно се вижда изродяването на човешките взаимоотношения у Зара – тя се превръща от невинно, търсещо любов момиче в човек, който казва (цитирам по памет): “Единственият начин да съм сигурна, че изпитваш нещо е, когато аз те накарам да го изпиташ. Когато аз ти го причиня”

театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka
Снимка: Иван Дончев

Сцената е създадена от две преплитащи се основи на къщи, които напомнят на графика от М.К. Ешер. Те не могат да се разделят, но и не могат да създадат функциониращ дом заедно – точно като героите в постановката. Стените са прозрачни, а персонажите никога не излизат напълно от сцената – понякога застиват точно в момента на заминаването си, а през другото време са видими зад действащите герои. Гейл през цялото време витае около къщата и живота, който никога няма да има.

В “Съгласие” има една осезаема липса, която не ни става ясна, докато не излезем от салона. Не съществува обич между героите. Да, има влюбване, но то е използвано като форма на бягство и никога не прераства в обич. Дори децата на развеждащите се родители се споменават като предмети, които ще бъдат отнети, съпрузите са готови да отправят всякакви обвинения, само за да излезнат победители от съдебния спор. Важното е да надделееш, независимо каква е цената за хората около теб.

театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka
Снимка: Иван Дончев

“Съгласие” е много тежка постановка. Тя е актуална с темите си и много близка до личния живот на всеки един от зрителите. Шокира ни чрез героите си и ни изправя пред ситуации, които имат силата да ни накарат да преосмислим отношенията си вкъщи. Защото всеки от нас е давал съгласие за нещо, което не трябва. Понасял е връзка, която е била насилствена, докато накрая сам не е откривал насилника в себе си. Всеки от нас трябва да гледа “Съгласие”, за да разбере колко точно струва мълчанието и примирението. И за да знае кога трябва да каже „не“ и да си тръгне.

театър,teatur,theater,theatre,programa,програма,пиеса,piesa,postanovka

“Съгласие”

от Нина Рейн
превод Матей Тодоров

режисьор Недялко Делчев
сценография и костюми Борис Далчев
композитор Калоян Димитров
видео Димитър Сарджев
оператор Кирил Проданов

Участват:
Джейк – Мартин Гяуров
Рейчъл – Неда Спасова
Едуард – Росен Белов
Кити – Силвия Петкова
Тим – Мартин Димитров
Зара – Ирина Митева
Гейл – Невена Калудова

Продължителност: 1 час и 50 минути

Повече информация, програма и билети на сайта на Театър София

PS. Часове след като написах този текст попаднах на тази статия(на английски). Може да е полезна.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *