43143861_10156904479844548_2678515702284943360_o

„Анна Каренина“ в Театър София

Анна Каренина. Има някаква тежест в това име. Повечето хора трудно биха посегнали към книгата, а мнозина не биха я завършили. Очаквах тежка за гледане пиеса. Отдавна не съм грешал по толкова приятен начин.

Съобщение да изключим телефоните. Светлините се задимяват. Начало…. Приказка?

Това усетих от началото на Анна Каренина до самия край. Приказка. От облечените в бяло маскирани персонажи, изпълващи сцената с танц, през музиката – лек джаз и прекрасния глас на Белослава, до сцената – облепена с ръкописни страници от самия роман на Толстой. Отдавна не съм виждал пиеса, поставена с толкова много класа.

Актьорите са облечени безкомпромисно стилно и стоят на мястото си. Мила Банчева Е Анна Каренина и вече никога не бих могъл да си я представя по друг начин. От прикритото влюбване в началото, през всяка последвала трансформация на горката Анна, Мила Банчева(„Емигрантски рай“) е съвършена до самия край. Мартин Димитров (Вронски) и Ириней Константинов (Каренин) допълват любовния триъгълник като изиграват ролите си добре, без да отнемат вниманието от Анна.

Останалите актьори са част от весела, приповдигната тълпа, която макар и разтревожена от случващото се с Анна, не му отдава толкова много значение. Не осъзнават какво се случва, докато не е твърде късно. Тези хора са част от празненството, където никой не взима нещата толкова на сериозно.

Романът Анна Каренина е много неща: любовен триъгълник, сблъсък между идеали, конфликт между любов и дълг. Пиесата е трагедия по време на карнавал и пиршество за сетивата на зрителя. Ще съчувстваме на Анна, ще я обикнем, ще я съдим. Накрая ще ни е трудно да приемем, че историята ѝ е свършила все още захласнати от нещо толкова красиво и толкова тъжно.

„Анна Каренина“ в Театър София
от Л. Н. Толстой, драматизация Николай Поляков

Творчески екип:
драматизация и режисура Николай Поляков
сценография Марина Райчинова
оригинална музика и изпълнение Христо Йоцов
с участието на Белослава – вокал и Михаил Йосифов – флюгелхорн
хореограф Анна Пампулова
асистент режисьор Юлиян Малинов
видео Димитър Сарджев

Участват:
Мила Банчева/Йоанна Темелкова*, София Маринкова, Юли Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Мартин Димитров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Михаил Милчев, Ириней Константинов, Лора Мутишева

*Мила Банчева и Йоанна Темелкова се редуват в ролята на Анна Каренина
Продължителност: 2 часа и 40 минути (с антракт)

Информация и билети на сайта на Театър София

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *