78224561_132728948150597_1435355981306396672_o

Премиери през декември

Декември дойде със сняг и голямо количество премиери, които обещават да ни развълнуват и да се превърнат в едни от бъдещите култови постановки на софийска сцена. Очакванията ми към всяка от тях са големи. Започваме още днес с първия Алеко за месеца:

“Алеко, смях над мрачни страници” ще е постановка за последните мигове на Щастливеца. Мигове на равносметка и прозрения за отминалия живот, в които Алеко ще обърне прозорливия си поглед за последен път към света, който го е създал и който го е дарил с куршум в сърцето. 

Защо очаквам с нетърпение: Режисьорката Максима Боева вече има 2 много добри представления зад гърба си (ревюта за “Нирвана” и “Косвени щети”) и съм сигурен, че ще продължи в същия дух. Тук тя си партнира с режисьора Владимир Колаксъзов, който създава куклени спектакли, а един от най-запомнящите се моменти в “Косвени щети” беше благодарение на една малка кукла-дете. Имам странното чувство, че всички ще сме доволни от този спектакъл, но много трудно ще говорим за него. 

Дата: 4 декември, Театър НАТФИЗ, Голяма сцена
Фейсбук събитие с информация и билети
Постановка на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

“Клетниците” няма нужда от представяне, независимо дали говорим за книга, филм или мюзикъл. Софийската опера ще ни дари с “най-добрия мюзикъл за всички времена”, което не е никак малко признание. На мен ми остава да се радвам, че и нашата публика ще има радостта да го види след повече от 30 години на световната сцена и след десетата му година на Бродуей. 

Защо очаквам с нетърпение: мюзикълите са ми слабост и определено на родна сцена няма достатъчно. Освен това съставът е изпълнен със звезди, просто вижте програмата и ще останете изумени. О, и един много любим театрален актьор ще се включи… познайте кой 🙂

Дати: 6, 7(11:00 и 19:00), 8(11:00 и 19:00), 10(11:00 и 19:00), 11(11:00 и 19:00), 12 и 13 декември
9, 10, 11(11:00 и 19:00), 12(11:00 и 19:00) януари

Софийска опера и балет
Информация и билети /// Фейсбук събитие

#LoveSofia е спектакъл, създаден по истории от книгата на Александър Шпатов #LiveFromSofia, адаптирани за сцена от него и Александра Генова. Зрителите ще станат свидетели на една въображаема и вълнуваща разходка из София, благодарение на актьорите, които ще са превъплътят в наши гидове и ще ни разкажат  най-забавните и чаровни истории от столицата.

Защо очаквам с нетърпение: Признавам, все още не съм чел #LiveFromSofia (shame, shame), но пък съм слушал достатъчно истории от нея, за да съм сигурен, че от тях ще стане прекрасен и много забавен спектакъл. Интересно ще е и това, че представлението ще е изцяло на английски, което ще даде възможност да споделим част от театралния живот с чужденци, така както споделяме и София. 

Дати: 7, 8, 21 декември
Театър „Азарян“
Фейсбук събитие с информация и билети

bai ganyo театър

“Bai Ganyo” ще прероди за пореден път най-известния български литературен герой на театрална сцена. Николай Урумов ще е новото лице на Ганьо, а в образа на Алеко ще е Георги Гоцин. Пиесата е от Георги Данаилов по мотиви от Алеко (“Господин Балкански”), а режисьор ще е Петър Кауков. 

Защо очаквам с нетърпение: смятам, че Николай Урумов ще е точно на мястото си като “Bai Ganyo”, а постановката вече има история на сцената на Младежки театър – тя е поставяна и от Бина Харалампиева преди години. 

Дати: 13, 19 декември
Младежки театър „Николай Бинев“
Информация и билети /// Фейсбук събитие

“Копенхаген” е пиеса от един от най-големите съвременни драматурзи – Майкъл Фрейн. В нея се разказва за съдбовното пътуване на Вернер Хайзенберг до Копенхаген, пресъздадено от духовете на Нилс Бор, Вернер Хайзенберг и Маргрет Бор.

Защо очаквам с нетърпение: текстът е култов, в ролите са Валентин Ганев, Руси Чанев и Стефка Янорова, а ако още не сте тръгнали да купувате билети трябва да знаете, че представленията ще са само 10, а залата на CityMark Art Center е средно голяма. Това представление ще се помни. 

Дати: 15, 16 декември и 12, 22, 27 януари
CityMark Art Center
Фейсбук събитие с информация и билети

“Облог” разказва за две възрастни жени, принудени да делят една стая. С присъщите на Дейвид Линдзи-Абер хумор, емпатия и прозорливост, отново ще станем свидетели на една привидно обикновена история, която непретенциозно ще ни плени и ще ни накара да си тръгнем с малко повече разбиране и обич към света. 

Защо очаквам с нетърпение: много харесвам “Добри хора” и “Заешка дупка” и съм сигурен, че “Облог” няма да ме разочарова. Това ще е и третата постановка с възхитителната Мария Стефанова на сцена “Апостол Карамитев” – дори само тя е достатъчна, за да искам да гледам представление. 

Дати: 15, 19 декември и 21, 29 януари
Народен театър „Иван Вазов“, Сцена „Апостол Карамитев“
Информация и билети

“Великденско вино” е пиеса, написана от най-добрия ни жив драматург – Константин Илиев. Tя е модерна класика и много от нас са гледали поне една нейна инкарнация на сцена. Историята на Поп Кръстю е част от колективната ни история и съм сигурен, че текстът на “Великденско вино” заслужено ще заеме мястото до името на Кръстю, ако не в учебниците по история, то поне в тези по литература.

Защо очаквам с нетърпение: защото режисьор е Явор Гърдев, който е най-култовият български режисьор, в ролята на Поп Кръстю ще е Владо Пенев, който е сякаш създаден за тази роля, а “Наблюдателите” – последната съвместна работа на Константин Илиев и Явор Гърдев – беше страхотна постановка. Това със сигурност ще е най-добрият предколеден подарък за любителите на театъра.

Дати: 16, 18 декември Премиерата се отлага за 2020. На добър час!
Френски институт, Зала „Славейков“
Фейсбук събитие с информация и билети

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *