terry-vlisidis-803222-unsplash

„Арсеник и стари дантели“ в Театър „Българска армия“

„Арсеник и стари дантели“ е комедия в най- чистия смисъл на думата. В нея всеки персонаж съществува, за да забавлява зрителя, а хуморът е над всяка нужда от логика в сюжета. Крайният резултат е, че смях има много, но отнема известно време докато се стигне до него.

Снимка: Иван Дончев

„Арсеник и стари дантели“ прави премиерата си през 1941 година на Бродуей и е тотален хит. С приходите от нея Джоузеф Кесълринг успява да живее луксозен живот до края на дните си и се отдава на любимото си хоби – писането на пиеси, които въобще не са толкова добри колкото “Арсеник и стари дантели” . Можеше да стане театрален критик…

Театрален критик е и Мортимър Брустър, главен герой и невинен, нормален човечец. Той предлага брак на “автентично красивата” Илейн. Брат му е луд и мисли, че е президента Теодор Рузвелт. Милите му лели са убили около дузина наематели с помощта на домашното си бъзово вино.  Джонатан, лиспващият от години по- голям брат, се връща през нощта, придружен от доктор и труп. Оказва се, че доста нехуманно е убил около дванадесет човека. Спомнете си това, когато помислите, че семейството ви е странно.

Снимка: Иван Дончев

Така се поставя основата на комедия, която напомня за любимите ни британски комедийни сериали от 90-те и точно като тях разчита на глупостта на героите, недоразумения и много вътрешен хумор. Повечето от персонажите не търпят особено развитие, но актьорите им придават характер чрез множество забавни жестове. Музиката и сцената са приятни и ненатрапчиви – тук фокусът трябва да е единствено върху героите и смеха. 

Постановката има една слоабост – първият час изгражда сюжета и смешните моменти не са много. Вторият час използва максимално базата от първия и създава множество комични моменти, а смеещата се публика не иска постановката да свършва.

Снимка: Иван Дончев

За край няма как да не кажа едно “Наздраве!” на целия екип и да си спомня с умиление, че леля ми прави компоти и слага в тях единствено захар.(доколкото ми е известно) А за хората, които търсят усещането от старите комедии – “Арсеник и стари дантели” е перфектен избор за вас и за вашето семейство.

Снимка: Иван Дончев

“Арсеник и стари дантели”

Автор: Джоузеф Кесълринг

Превод: Здравко Митков
Режисьор: Борислав Чакринов
Помощник режисьор: Анна Стоянова
Сценография и костюми: Нина Пашова
Драматург: Наташа Колевска
Плакат и програма: Радослава Боор
Фотограф: Иван Дончев

Участват: Гергана Данданова, Радосвета Василева, Асен Кобиларов, Тигран Торосян, Милен Миланов, Веселин Ранков, Мирослав Пашов, Иван Налбантов, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Александър Дойнов, Йордан Алексиев, Калин Иванов, Елена Иванова

Продължителност: 2 часа без антракт

Информация, програма и билети на сайта на Театър „Българска армия“

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *