4nTiHqD1gwGzt9bFqs8ukDa6cCO

Киномания: топ 5 (за сега) и програмата ми до края

Киномания е в разгара си, а аз едвам смогвам да гледам всички интересни филми от програмата. С още седмица до края е време да споделя най-любимите си филми досега, за да се ориентирате по-лесно в морето от качествено кино.

Джоджо заека – чаровната комедия под режисурата на Тайка Уайтити ни среща с малкото момченце Джоджо, което освен чиста арийска кръв, притежава и най-забавния въображаем приятел – самия фюрер Адолф Хитлер. Звучи като много извратен филм, но всъщност публиката не спря да се смее през по-голямата част от времето. 

Филмът задълбава в много теми-табу и ни кара да се смеем със сърце на неща, които извън вселената на филма бихме могли да определим само като зверства. Джоджо не е само комедия – той е историята на две деца по време на война и това как дори най-големият фанатик може да бъде излекуван с помощта на любовта. Най-свежият филм за годината. 

Клетниците 2019 – признавам, до последно не мислех да го гледам. И щях да изпусна най-голямата изненада на тази Киномания. Клетниците няма много общо с романа на Виктор Юго, още по-малко с мюзикъла. Това е историята на трима полицаи, които патрулират във френско гето. Но това е и историята на всички забравени от Бога клетници в гетото, включително и полицаите. Без превземки и сложни похвати – натуралистично кино.

Филмът започва с едночасова обиколка из всичките “обичайни заподозрени”, показно на полицейска бруталност и дребни схеми. Докато едно дете не извършва глупаво престъпление и в преследването му полицаите не стават престъпници. След първия час бих казал, че филмът е добро изследване на гетото. След последвалите 30 минути – че е наистина добър филм с интересен сюжет за полицейска бруталност и безнаказаността в гетото. Последните 10 минути ме накараха да изляза с наведена глава и замислен от киносалона. Това може да постигне само шедьовър. 

Магически нощи– новият филм на Паоло Вирдзи е точно приказката, която очаквах. В него се разказва за трима младежи, които откриват света на голямото кино и всичките малки хора, които го изграждат. Подведени от блясъка и обещанията за слава, младите сценаристи прекарват един магически месец в Рим, който ще промени животите им изцяло.

Това е филм за любовта към киното, но и за стремежите на младостта и бурния живот на едно отминало поколение. На много моменти ме накара да се забавлявам и излязох под магията на тези магически римски нощи, които ми липсваха от “Великата красота” насам.

Един мъж и една жена – това е филм, който надминава всяка препоръка и всяка критика, и то не само заради издържаната проверка на времето. В него се разказва за един мъж и една жена, тяхната среща, техните разговори, мечти, любови и загуби.

Най-голямата сила на този филм е искреността. Той е сниман без почти никакъв бюджет, с най-простите изразни средства, но в моите очи е съвършен, както може да бъде само обект на любовта. Докато гледах, аз се влюбих в Ан, заобичах Жан-Луис, приех болката им за своя, почувствах любовта им – минала и настояща. И след това обичах още повече живота. “Един мъж и една жена” е велик филм. 

Портрет на момиче в пламъци е една различна любовна история. Тя е разказана в пастелни цветове и снимана като портрет на две жени, който трябва да остане в историята, макар и скрит от очите на външни хора. 

В този филм се разказва за любовта на Мариан и Елоиз. Мариан е поканена на остров, за да нарисува портрет на Елоиз, който трябва да я представи пред бъдещия ѝ съпруг. И двете жени са своенравни, но развиват чувства една към друга и ни пренасят в свят на нежност и красота. С безупречно кадриране и много обич е представена история за първото влюбване, която ми напомни за великолепния “Призови ме с твоето име”.

Програмата ми за последните дни на Киномания е следната:

26-и ноември – “Матиас и Максим”, защото Ксавие Долан е режисьор, който е спечелил моите симпатии до края на света и не бих пропуснал негов филм.

27-и ноември – бих гледал “Разрив” заради любимия ми Бил Най, но концертът на LAMB се измести в по-ранен час и за нещастие ще пропусна. Ако нямате други планове можете да гледате и заради мен.

28-и ноември – Ще се опитам да гледам “Кланът на Сицилианците”, защото е класика, която проправя път на много мафиотски филми след нея. А и никога не съм гледал Ален Делон на голям екран.

После ще гледам “Истината” – новият филм на Хирокадзу Корееда, първи след неговата “Златна палма” за “Джебчии”. Все още не съм гледал “Джебчии”, но съм почти сигурен, че “Истината” ще е добра първа среща с Корееда и няма да остане последна. 

29-и ноември – ще гледам първо класиката “Бъч Касиди и Сънданс Кид”, защото едва ли ще имам възможност някога отново да я видя на голям екран.

После ще гледам “Война за светлина” – история за Томас Едисон, неговия живот и изобретения. В главната роля е всеобщият любимец Бенедикт Къмбърбач, но освен него участват и великолепните Майкъл Шанън, Николъс Хулт и Том Холанд. 

30-и ноември – ще гледам “Физика на тъгата” за втори път.  Да, прекрасен е и искам да го гледам отново, а и ще ми е интересно да чуя Ксавие Долан в главната роля. 

След това ще гледам “Аз, графинята” – история за графиня Сиси – легендарна фигура от софийския живот преди ‘89-та. Очаквам страхотна роля от великата Светлана Янчева, а и ми е много интересно да сравня “Аз, графинята” с последния български филм, който истински ме впечатли – “Доза щастие”, защото и двата засягат темата за наркоманията. 

Edit: докато редактирах, видях, че прожекцията на “Аз,графинята” се отменя и вместо нея ще има още две на “Физика на тъгата”(английска версия). Радвам се, че повече хора ще могат да го гледат – определено си струва.

1-ви декември – ще има маратон в Люмиер на “Един мъж и една жена” , “Един мъж и една жена – 20 години по-късно” и “Най-хубавите години от един живот”. Не мога да гарантирам, че любовта и магията са се запазили в следващите два филма, защото още не съм ги гледал, но искрено се надявам и те да си струват. 

5-и декември – “Грехът на Микеланджело” – Кончаловски и Микеланджело… това е достатъчно. 

Това беше моят избор за “Киномания”. Коментирайте с любимите си филми от това издание и ми кажете, ако съм пропуснал да спомена филм, който ви е харесал.  

Пълна програма на Киномания

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *