patica1

„Дивата патица“ в Народен театър „Иван Вазов“

„Дивата патица“ е пиеса, която разобличава лъжливия идеализъм, и така може да излекува всеки от него. Показва разликата между това, което мислим за живота на другите, и истината – видима само, когато го живееш. Тя показва какво може да се случи с живота на добри хора, когато някой им желае злото, а тяхната доброта ги оставя беззащитни.

Снимка: Стефан Н. Щерев

Пиесата започва с голямо парти, преливащо от лицемерие и пороци, организирано от бизнесмена Верле (Валентин Ганев) и заснето на живо от Ялмар (Иван Бърнев), – фотограф и добър човек. Партито продължава докато двамата с Грегерш Верле (Цветан Алексиев) слизат в друго помещение за по цигара. Грегерш се е върнал след години живот в Берлин и също не е на място сред заобикалящите го пороци. Той бързо намира съмишленик в  лицето на Ялмар и дори заживява със семейството му. Грегерш има и друг мотив – той разбира от баща си тайни, които не може да остави скрити.

Домът на Ялмар Екдал, Джина (Ана Пападопулу), Хедвиг (Елена Телбис) и стария Екдал (Валентин Балабанов) е щастлив, хармоничен, изпълнен с любов, и мечта за мнозина. Той е изграден върху тайна, която Джина крие от всички, а най- новият наемател – Грегерш, е дошъл, за да разкрие. Той го прави с убеждението, че разкриването на тази тайна ще сплоти още повече семейството и ще ги освободи.

Снимка: Стефан Н. Щерев

„Дивата патица“ е пиеса за чупливостта на животите ни, когато са нападнати от човек, който иска да ги разруши. Такъв човек е Грегерш, макар и да се крие зад криворазбран идеализъм. В началото споделяме ценностите му, разбираме го, когато каже защо се отказва от живота на баща си, но по-късно разбираме как този герой може да се превърне в злодей. Защото съм убеден, че Грегерш мрази живота и крие това зад идеалите си, които иска да наложи на всяка цена. Той не разбира, че човек може да направи от доброто – зло, или да създаде прекрасен живот от това, което му е дадено, макар и да изглежда опетнено в човешките очи.

Негова противоположност е Доктора (Сава Драгунчев), който помага на хората да живеят с излюзиите си, дава им това, от което се нуждаят, за да понесат нещастията и да продължат с това, което е важно за тях. Срещата между Грегерш и Доктора разкрива истинската същност на двамата – нужно им е cъвceм малко, за да се хванат за гушите.

Снимка: Стефан Н. Щерев

В началото не виждах Цветан Алексиев като подходящ избор, стоеше фалшиво, не на място. До края на пиесата бях убеден, че играе ролята си перфектно. От леко фалшивеещото отстояване на ценностите в началото, до едвам показващата се несигурност в идеалите накрая. Иван Бърнев от друга страна минава през цялостна трансформация, през разрушаването на целия живот на Ялмар и отново ме убеждава, че не може да играе слабо дори за миг.

Искрено съм впечатлен от Ана Пападопулу, чиято героиня на моменти е лишена от думи. Тя играе само с присъствието си, говори само с очи, защото една погрешна дума може да съсипе целият ѝ живот. Съжалявам само, че заради разпределението на залата това ще остане скрито за част от публиката.

Поддържащите роли на останалата част от актьорите(особено тази на Елена Телбис) са запомнящи се, макар и кратки. Сцената е една от най- модерните, които съм виждал и представлява студиото в дома на Екдалови. Всяка част от фотографската техника е на мястото си благодарение на тандема Никола Тороманов и Николай Трейман.

Снимка: Стефан Н. Щерев

Дивата Патица, дала името на пиесата, живее в дома на Екдал. Тя е била на дъното, на минути от смъртта, когато е била спасена от Ялмар. Грегерш смята, че всеки трябва да премине през срещата със разрухата, за да се изправи по- силен. Това движи неговите действия, но той не разбира нещо много просто: животът рано или късно е жесток с всеки. Хората не трябва да го заместват в това, а да му се противопоставят и да създават добро за себе си и вcички, които обичат.

Постановъчен екип:
режисура – Крис Шарков
превод – Антония Бучуковска
драматург – Светлана Панчева
сценография – Никола Тороманов с консултант – Николай Трейман
музика – Асен Аврамов
фотограф – Стефан Ненков Щерев
Втори асистент режисьори – Ирина Иванова, Боряна Митева
Творческа концепция на плаката – Никола Тороманов
Дизайн – Янина Петрова

С участието на: ИВАН БЪРНЕВ, АНА ПАПАДОПУЛУ, ЕЛЕНА ТЕЛБИС, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ЦВЕТАН АЛЕКСИЕВ, САВА ДРАГУНЧЕВ, ВАЛЕНТИН БАЛАБАНОВ, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА, ВАСИЛ ИЛИЕВ

Продължителност: 2 часа и 5 минути

Информация и билети на сайта на Народен театър „Иван Вазов“

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *