daskal

„Даскал“ в Народен театър „Иван Вазов“

Седнете. Даскалът е тук. Урокът започва в 7 и 30 вечерта на сцена “Апостол Карамитев” в Народен Театър “Иван Вазов”. Няма да е нормален урок, все пак даскалът е чудовище. Оня дето… абе, сещате се…тихо, той сам ще ни разкаже всичко.

Снимка: Стефан Н. Щерев

Час по история: Моноспектакълът “Даскал” е написан от Жан – Пиер Дюпан и се играе за първи път на българска сцена през 2004. В ролята влиза великият Велко Кънев под режисурата на Борислав Чакринов. Велко Кънев щеше да празнува 70-годишният си юбилей тази година. На него е посветен “Даскал” 2018, режисиран от Юрий Дачев и изигран от Стоян Пепеланов.

Час по литература: Даскалът, както казахме, е чудовище. Написал е книга за това. Ние сме публиката, която идва да чуе повече за книгата и да получи автографи. Но на кой му се слуша за тая книга… Всички искат да знаят как се е стигнало дотук. Какво го е подтикнало да направи… онова. Защо, даскале, защо?

Снимка: Стефан Н. Щерев

Цялата история на даскала е отговор на това защо. Един човек, неспособен на примирение пред света и любовта към професията си, разголва себе си. Стоян Пепеланов перфектно влиза в ролята на даскала, вкарва ни в пиесата от самото начало и не ни изпуска до края. Разказва за днешната младеж и системата, която я обучава. Всичко, което споделя, изглежда пресилено, но някак истинско. Има истина в думите му, но и много отчаяние. Освен това има и много смях. Да, с много хъс Стоян Пепеланов прави от привидно тъжната история нещо, което искрено забавлява всеки. Харесва ми да наблюдавам актьори, които влизат с толкова неподправено удоволствие и любов в ролите си.

Снимка: Стефан Н. Щерев

На излизане чух отнякъде звънлив глас на млада учителка “Хареса ли ви, деца?”. Засмях се… имаше част от пиесата, където даскалът разказваше как е водил учениците на театър. Не чух отговора на децата, но знам своя: “Хареса ми. Хубав урок беше. Даскалът е много готин.”

“ДАСКАЛ” от Жан Пиер Допан

Моноспектакъл на Стоян Пепеланов

Сценичен вариант и режисура: Юрий Дачев
Превод: Снежина Русинова-Здравкова
Сценография и костюми: Радина Близнакова
Фотограф: Стефан Н. Щерев

Продължителност: 1 час и 20 минути

Информация, програма и билети на сайта на Народен театър „Иван Вазов“

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *